De bal 2018-04-08T12:34:28+00:00

De Bal

Buiten de baan

 • Een bal ligt buiten de baan als de gehele bal buiten de baan ligt. De witte palen die de buiten de baan situatie aangeven staan zelf ook buiten de baan. De grens loopt aan de baankant van de witte palen.
 • De beste manier om een te bepalen of de bal buiten de baan ligt is om achter de paal te gaan staan en deze op één lijn te bekijken naar de volgende paal.
 • Er zijn ook plaatselijke regels (local rules) die aangeven wanneer een bal buiten de baan ligt. Dit kan gebeuren zonder dat er witte palen aanwezig zijn.

Bewogen bal

 • Wordt een stilliggende bal bewogen door:

1. Per ongeluk bij het zoeken, adresseren of maken van een oefenswing: 1 strafslag en de bal terugplaatsen. (uitzondering: abnormale terreinomstandigheden  of in obstakels, of een bal die bedekt is met zand.
2. Tijdens het verwijderen van losse natuurlijke voorwerpen: 1 strafslag en de bal terugplaatsen. (uitzondering: op de green.
3. Tijdens het verwijderen van kunstmatige losse obstakels: terugplaatsen zonder straf.
4. Tijdens het merken op de green: terugplaatsen zonder straf.
5. Door een outside agency: terugplaatsen zonder straf.
6. Door een andere bal: terugplaatsen zonder straf.
7. Door de wind: spelen zoals hij ligt vanaf de nieuwe plaats zonder straf.
8. Door een tegenstander bij matchplay: bij het zoeken van de bal krijg je geen straf, anders 1 strafslag voor de tegenstander.

 • Als je bal in beweging is en hij raakt:

1. Een speler of zijn uitrusting: spelen zoals hij ligt met 1 strafslag.
2. Raakt hij een outside agency: spelen zoals hij ligt zonder straf. (uitzondering: Als je na het maken van een slag op de green je bal iets raakt dat beweegt of leeft: de slag opnieuw spelen zonder straf)
3. Raakt de bal de bewaker van de vlaggenstok: spelen zoals hij ligt met 2 strafslagen.
4. Een andere (stilliggende) bal: geen straf. (uitzondering in strokeplay: als beide ballen op de green lagen voordat er werd gespeeld: 2 strafslagen.) De bewogen bal moet worden teruggeplaatst.
5. De vlaggenstok: vanaf buiten de green de onbewaakte vlaggenstok raken is geen straf, en de bal spelen zoals hij ligt.
6. Wordt vanaf de green gespeeld en de onbewaakte vlaggenstok wordt geraakt: 2 strafslagen en spelen zoals de bal ligt.
7. Raakt de bal na het spelen de bewaakte vlaggenstok ook al ligt deze ergens: 2 strafslagen en verder spelen zoals hij ligt.
8. Een tegenstander bij matchplay: geen straf en spelen zoals de bal ligt, of laat de slag vervallen en speel opnieuw.

Provisionele bal spelen

 • Als je vermoedt dat je je bal niet meer zult vinden of dat deze buiten de baan ligt, dan kan je een provisionele bal spelen. Kondig dit duidelijk aan en drop deze op de plaats waar je de laatste slag hebt gedaan. Was dit op de afslagplaats dan mag je opnieuw opteeën. Speel verder met deze bal totdat je de plaats bereikt waar je oorspronkelijke bal vermoedelijk ligt.
 • Kondig je de provisionele bal niet aan dan kost je dit 1 strafslag. Je oorspronkelijke bal is dan verloren en je moet verder spelen met de provisionele bal, dit is nu de bal in het spel geworden. Als je de oorspronkelijke bal toch speelt dan speelt u de verkeerde bal.
 • Je mag een provisionele bal alleen spelen voordat je gaat zoeken naar je oorspronkelijke bal. Als je al hebt gezocht en dan teruggaat om een provisionele bal te spelen dan is dit een nieuwe bal in het spel en dan kost je dat 1 strafslag.
 • Als je bal in een waterhindernis terecht is gekomen dan mag je geen provisionele bal spelen.
 • Is je slag met de provisionele bal zo goed dan mag je de oorspronkelijke bal niet zonder meer verloren verklaren. Wordt je oorspronkelijke bal binnen 5 minuten gevonden en ligt hij niet buiten de baan dan moet je met deze bal verder spelen. Ook al ligt je bal slecht of onbespeelbaar, je zult met deze bal verder moeten spelen. Je provisionele bal vervalt dan. (deze slagen tellen niet) Verklaar je de oorspronkelijke bal onbespeelbaar dan moet je terug naar de plaats waar je de laatste slag deed (opteeën op de afslagplaats)
 • De provisionele bal mag je spelen tot voorbij de plaats waar je oorspronkelijke bal vermoedelijk ligt. Als je verder gaat met de provisionele bal zonder dat je oorspronkelijke is gevonden dan wordt dit automatisch de bal in het spel: je krijgt dan 1 strafslag.