GVB halen 2018-04-08T12:34:28+00:00

GVB halen

Als je in Nederland op een golfbaan wil spelen, dan moet je daarvoor eerst je GVB halen (tegenwoordig ook wel aangeduid als handicap 54). Maar hoe haal je dat en welke stappen moet je daarvoor nemen? Dat leggen we graag uit.

Voor het halen van de je GVB of handicap 54 moet je een aantal zaken doen:

– theorie examen (golfregelment en golf etiquette)
– praktijk examen (spelen van een aantal holes)

Het theorie examen

Zoals uitgelegd is het eerste onderdeel van je gvb of handicap 54 een theorie examen. In dit examen wordt jouw kennis over de golfregels en golf etiquette getest. Uiteraard kan je jezelf hier goed op voorbereiden. Je krijgt 60 minuten de tijd om 30 vragen (meerkeuze) te beantwoorden. Daarvan moet je er minimaal 23 goed hebben. Om dit te oefenen zijn er diverse boeken en online testen beschikbaar.

Het praktijk examen

Nadat je voor het theorie examen bent geslaagd ga je de golfbaan op. Hierbij worden er 9 holes gespeeld met een handicap van 54.
Je moet na het spelen van deze 9 holes minimaal 18 punten hebben gehaald. U krijgt op deze 9 holes per hole 6 slagen mee (54 gedeeld door 9), wat betekent dat u op een par 4 met 10 slagen nog steeds punten soort. Uiteraard zijn ook weer de toepassing van de golfregels en etiquette belangrijk onderdeel van dit examen.

Theorie en praktijk gehaald?

Dan bent u geslaagd voor uw GVB en wordt meestal door de baan waar u examen doet uw handicap geregistreerd. Je krijgt dan een GVB / handicap pas thuisgestuurd waarmee u op de meeste golfbanen in Nederland kunt spelen.

Tip: handicap registratie varieert enorm qua prijs, zoek even goed naar de beste mogelijkheid, waar je bijvoorbeeld ook online je qualifying kaarten kan invoeren. (zoals Loyaltee van Burggolf)

Kosten GVB halen

De kosten voor het halen van je GVB of handicap 54 variëren ook. Vaak zijn er aanbiedingen te vinden van (lokale) golfbanen die een all-in prijs bieden waarmee je in 1 keer klaar bent zonder extra kosten.

Ik adviseer dan ook om je GVB bij een golfbaan omdat je dan ook van een goede en professionele golfpro les krijgt voor het praktijk examen. Zoek dus gewoon naar de dichtstbijzijnde golfbaan en bel deze als je niks op de website kan vinden; deze hebben altijd wel een aantal golf of GVB cursussen in de aanbieding.